Ekim
Dinlemek için:
İndirmek için: mp3, 21 Mb.
Ayın Sözü: "Öğrencilerin kayıt olma işlemlerine yardımcı olma kisvesiyle öğrencilerle temasa geçen ideolojik grupları, kampüs alanları dışında ve çevrelerinde oluşturulan standlara müsaade edilmeyerek, gerektiğinde güvenlik kuvvetlerinden yardım talep edilmesi." YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan.
Hükümet, yaz boyu gerçekleştirdiği mitinglerle tezat bir şekilde demokratik maddelerle ilgili tutuklaşmaya başlamıştı. Anayasa değişikliklerinin halk oylamasıyla kabul edilmesinin ardından, sivil ve demokratik anaysa taleplerini 2011 genel seçiminden önce gündemlerinde olmadığını ifade eden Başbakan Erdoğan, genel seçimleri Haziran ayının ilk haftasında yapmayı planladıklarını söyledi.
10/10/10’da yani 10 Ekim 2010’da 350.org tarafından dünyanın 188 ülkesinde aynı anda yapılan 7,500 iklim eyleminden biri de İstanbul’daydı. Galatasaray’dan başlayıp Taksim’e kadar süren müzikli, şenlikli yürüyüşe üç binin üzerinde kişi katıldı. Açık Radyo’nun da günlerce katılım çağrısı yaptığı eylemin ana mesajı “iklimi değil, sistemi değiştir” idi. Eyleme dünyanın önde gelen düşünür ve aktivistlerinden Noam Chomsky ve Richard Falk da katıldılar. İklim değişikliğinin önüne geçmek için tek çare olarak tabandan kitle hareketi yaratılması zorunluluğuna ilişkin konuşmalar yaptılar.
Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın tutuklu sanıklarından Ogün Samast, terörle mücadele yasasındaki değişiklikten faydalanarak çocuk mahkemesine aktarılırken, tetikçiden öte, kimin emir verdiği hâlâ resmi olarak bilinmiyordu.
Türkiye Cumhuriyeti’nin Abdullah Öcalan’la görüşmeye başladığına dair haberlerin meşrulaşması, çözüme dair tartışmalar yapılması gibi etmenler Kürt sorununa dair havayı değiştirirken, PKK eylemsizlik kararını 31 Ekim’e kadar uzattı. Ayın son günü İstanbul Taksim'de, saldırganını öldüğü, 5’i ağır 32 kişinin de yaralandığı çevik kuvvet noktasını hedef alan intihar saldırısının ardından bile bu hava dağılmayacaktı. PKK eylemle ilişkisi olmadığını açıklarken, daha sonra saldırıyı üstlenen TAK’ı da eleştirdi. Ancak her şeye rağmen KCK’nın “PKK’nın şehir yapılanması” olduğuna dair dava, kaldığı yerden sürüyordu. Tutuklu sanıklar anadillerinde savunma yapmak istediklerini söyleyince, mahkemenin Kürtçe’yi “bilinmeyen dil” olarak tanımladığı, üstelik Türkçe bilenlerin Türkçe ifade vermek zorunda olduğunu öğrendik.
Eski Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis’in şüpheli ölümüne ilişkin dosya 17 yıl sonra tekrar açıldı. Kaza raporunu hazırlayan bilirkişi heyetinin başkanı Prof. Ahmet Nuri Yüksel, olayın kaza değil, sabotaj olduğunu iddia etti. 2. Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından, eski Türk Metal Sendikası başkanı Mustafa Özbek ve 2 özel harekât polisi tahliye oldu. Özbek, 22 aydır Silivri Cezaevi’ndeydi. 108 sanıklı davada tutuklu sanık sayısı böylece 30’a düştü.
Yüksek Öğretim Kurulu, İstanbul Üniversitesi'ne gönderdiği bir yazı ile disiplin yönetmeliğine uymayan öğrencilerin dersten çıkarılmasını yasakladı. Bu karar hukuken çözüm bulunamadığının itirafı ve fiili bir halin de başlangıcı oldu. Bazı okullarda başörtülü öğrenciler derselere girebilirken, diğerlerinde okul kapılarında tutuldular. İstanbul’da pek çok okulda öğrenciler kapıları zorlayarak, öğrenim haklarına ulaştılar.
Zorunlu din dersinin seçmeli yapılması talepleri uzun süre önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Danıştay tarafından haklı görülen Alevi örgütleri, bu konuda somut adım atılmaması üzerine Ankara’da eylem yapma kararı aldı. Saadet Partisi’ndeki yarılma, Genel Başkan Numan Kurtulmuş’un Halkın Sesi adıyla yeni bir parti kurması, Necmettin Erbakan’ın da, 84 yaşında kaldıraçlı koltukla sahneye çıkarılarak Saadet Partisi’nin genel başkanı seçilmesiyle sonuçlandı.
“Atatürk’e hakaret” içeren videolar yayınladığı gerekçesiyle 2,5 yıldır kapalı olan YouTube video paylaşım sitesi, hakaret içeren videoların kaldırılması üzerine ayın son günlerinde yeniden açıldı. Bununla birlikte, binlerce başka site hâlâ uygun bulunmadığından kapalı tutuluyor, Türkiye sansürde başı çekmeye devam ediyordu. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün 2010 basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye, 178 ülke arasında 138’inci oldu.
Cumhurbaşkanının 29 Ekim resepsiyonu AKP iktidara geldiğinden beri hep olduğu üzere yine olaylı geçti. Gül eskiden iki ayrı resepsiyon verirken bu yıl eşiyle tek resepsiyon verdi. Üst düzey subaylar ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kokteyle katılmamayı seçti.
NATO bir türlü işin içinden çıkamadığı Afganistan’la ilgili pratik yeni çözümünü açıkladı. Afganistan'da güvenliğin Afgan güçlerine devrinin tamamlanacağı 2014'ten sonra da bu ülkede özel kuvvet bulunduracağını, yani askerlerinin büyük kısmını alıp gideceğini duyurdu.
Fransa Parlamentosu, sendikaların sert tepkisine yol açan emeklilik yasa tasarısını kabul etti. Grevler nedeniyle ülkede 4 bin benzin istasyonu işlemez durumda, Sarkozy de sıkıntıdaydı. Polis ve askere emir verilerek benzin istasyonları neredeyse zorla işletildi. Ancak işçilerle ilgili sebep değil sonuçlar oluştuğunda haber yapmaya eğimli yerleşik medya, Şili'de maden kazası nedeniyle yaklaşık 2 aydır yer altında mahsur kalan 33 madenciyi canlı yayınlarla kurtardı. İşçilerin hayatları kurtulmuş olsa da, madenler aynı koşullarla işletilmeye devam ediyordu, ama bu bir haber değildi tabii.
Haiti’de depremden beri beklenen kolera salgını sonunda patlak verdi. Yüzlerce kişinin öldüğü, toplu mezarlar kazılan ülkede, çeşitli olaylar, protestolar ve kolerayı yaymakla suçlanan kişilerin linç edilmesi haberleri yıl sonunda devam ediyordu. Aynı günlerde Nijerya'da, bu yıl koleradan ölenlerin sayısının 1,500'ü aştığı bildirildi.
10/10/10 eylemi hariç tutulursa, ayın iyi tek haberi Brezilya’dan geldi. İkinci turu yapılan devlet başkanlığı seçimini, giden Başkan Lula’nın adayı ve eski direniş lideri Dilma Rousseff kazandı. Roussef, Brezilya’nın ilk kadın devlet başkanı oldu.
Ocak;Şubat;Mart;Nisan;Mayıs;Haziran;Temmuz;Ağustos;Eylül; Kasım;Aralık